· 

55 tips voor goede zelfzorg

Wanneer je in het leven geconfronteerd wordt met verlies, in welke zin dan ook, dan heb je heel goed voor jezelf te zorgen. Alleen met zelfcompassie, lief zijn voor jezelf, vul je het gat op wat er is ontstaan en heel je jezelf. Eerst weer goed contact maken met je eigen hart en van daaruit stap voor stap weer met je omgeving.

Hieronder vind je 55 tips die bij kunnen dragen aan lief zijn voor jezelf en het weer opvullen van je hart.

 

Welke tip je ook uitvoert, doe het met AANDACHT voor JEZELF. Geef het aan jou, omdat jij het nodig hebt en gun het jezelf. Het mag! Het is zelfs van essentieel belang!

 

1.      Alles wat warmte en zachtheid geeft voor jezelf is goed!

2.      Stel je kwetsbaar op. Gedeelde smart is halve smart. Delen is helen!

3.      Drink een warme kop koffie of thee.

Ook al rennen er tien kinderen om je heen of zit je tegen een deadline aan. Pak even dat moment voor jou, voel de warmte, proef de koffie of thee.

4.      Hul je in een zachte deken, op de bank of wikkel je er zelfs in als je gaat slapen.

5.      Koop een onesie, liefst een met allemaal hartjes en trek deze aan wanneer je er zin in hebt.

6.      Neem een warme kruik in bed, lekker voor je voeten of tegen je buik (emotiecentrum).

7.      Neem een warm voetenbadje met een fijne olie of zeezout.

8.      Kijk je lievelingsserie.

9.      Kijk een leuke film. Kies er een die op dat moment bij je gevoel past. Wil je lachen of juist janken of verdwijnen in een fantasiewereld. Jouw keuze!

10.Eet een stuk chocolade.

11.Praat liefdevol over jezelf. Word bewust van hoe je over jezelf praat. Zwak je jezelf af of mag je er zijn met al je hebbelijkheden en onhebbelijkheden?

12.Vervang het woord ‘moeten’ in ‘willen’.

13.Ga naar de sauna. Wentel jezelf in warmte. Als je het kunt alleen zodat je nergens rekening mee hoeft te houden. Ga je samen, kies dan bewust wat JIJ wilt doen of juist niet wilt doen.

14.Maak soep. Snij met aandacht de groenten, roer met aandacht door de pan.

15.Eet de soep met aandacht op. Voel wat de warmte en het gezonde eten met je lijf doet.

16.Bak iets lekkers én gezonds. En soms mag ongezond ook ;-).

17.Maak je lievelingsgerecht klaar en eet het met smaak op.

18.Praat met mensen hoe je je voelt. Kies zelf met wie je wel of juist niet iets deelt.

19.Zeg ‘nee’ wanneer iets niet goed voelt. Ook al begrijpt de ander het niet, dat is van die ander. Doe jezelf niet te kort. Niet pleasen. Alleen geven wanneer het voor jou ook echt goed voelt.

20.Zeg ‘ja’ wanneer iets wel goed voelt! Ga er dan voor. Handel er naar. Het zal weer nieuwe deuren openen.

21.Draag de kleding die op dat moment goed voelen voor jou.

22.Tut jezelf met momenten ook leuk op en kijk met waardering in de spiegel. Je mag er zijn! Voel dat! Door dat uit te stralen trek je ook weer mooie nieuwe dingen aan.

23.Ga naar de kapper. Laat je haar daar wassen en gun jezelf een mooie coupe.

24.Ga naar de schoonheidsspecialiste en laat je lekker verwennen.

25.Gun jezelf een massage.

26.Bezoek een therapeut voor nieuwe inzichten.

27.Onderga lichaamsgerichte behandelingen om meer in het voelen te komen. Daar liggen je echte antwoorden. De bla bla is alleen je brein, je lijf bestaat uit meer. En sommige dingen zijn niet te snappen, die heb je te voelen en te doorvoelen.

28.Wanneer dingen je behoorlijk aangrijpen vermijd het journaal dan een tijdje. Wanneer het echt nodig is dat je iets meekrijgt, krijg je het wel te horen. Focus je op jezelf. De wereld gaat toch wel verder.

29.Voel wanneer je geduld zo klein is als een erwt en benoem dit ook naar je kinderen, partner of collega’s. Houd het bij jezelf. Voorkomt projectie.

30.Voel je niet schuldig wanneer het juist wel een keer knalt. Dan moest het er gewoon uit. Ben je wel bewust dat dit van jezelf is en niet aan die ander ligt. Je zou de ander zelfs dankbaar kunnen zijn dat het getriggerd werd waardoor bij jou de ontlading kon komen.

31.Ga sporten. Zorg voor voldoende beweging, in welke vorm dan ook.

32.Ga wandelen in het bos. De natuur geeft rust.

33.Doe iets wat je eigenlijk niet durft. Denken is je brein, je werkelijke kracht zit in je onderbuik. En je kunt echt meer dan je denkt.

34.Luister naar muziek die jou een goed gevoel geeft.

35.Doe aan yoga.

36.Mediteer.

37.Dans. Maakt niet uit waar, met wie en hoe. Dans!

38.Knuffel met de mensen waar je van houdt.

39.Geef je grenzen ook aan bij je kinderen wanneer je kinderen hebt. Wanneer je in moeilijke dagen er voor jezelf moet zijn is het soms lastig er ook voor je kinderen te zijn. Door dit te benoemen, hoe moeilijk ook laat je wel zien waar je grenzen liggen en dat je goed voor jezelf zorgt. Dat is een sterk voorbeeld zijn. Kinderen zijn flexibel, zij kunnen dit handelen.

40.Zet je netwerk in wanneer de zorg voor je kinderen te veel wordt. Voel je niet schuldig, je hebt je energie nodig om voor jezelf te zorgen. “It takes a village to raise a child”. Voor kinderen is het goed als ze af en toe verzorgd worden door een ander. En het brengt rust. Ga je je grenzen voorbij dan is er geen rust en ruimte voor herstel.

41.Slaap wanneer nodig.

42.Huil. Vanuit je dikke teen wanneer nodig.

43.Lach. Totdat je er van moet huilen wanneer nodig.

44.Ben alleen wanneer je daar behoefte aan hebt.

45.Zoek vrienden of familie op wanneer je daar behoefte aan hebt. Handel daar zelf naar. Je kwetsbaar opstellen zorgt juist voor begrip, een luisterend oor en verbinding van hart tot hart.

46.Doe wat je leuk vindt.

47.Koop leuke nieuwe kleding of schoenen voor JEZELF.

48.Doe dingen met je handen. Brein uit, creëren!

-          Schilderen

-          Haken/breien

-          In de tuin werken

-          Knutselen

-          Potten bakken

-          Behangen

-          Timmeren

-          Help iemand met een huis slopen

-          Ik heb zelfs een muurtje gemetseld

-          Etc etc

49.Ga alleen op vakantie. Minimaal een week. Los van het systeem waar je in zit zorgt er voor dat je weer andere inzichten krijgt over jezelf en wat je wilt en nodig hebt.

50.Neem surflessen. Trotseer de golven en laat je vooruit stuwen door de kracht van de natuur. Of doe iets anders actiefs wat je anders niet zo snel aan denkt. Je kunt meer dan je denkt.

51.Bekijk leuke plaatjes en quotes op pinterest. Haal daar inspiratie uit.

52.Zet een positieve affirmatie (positieve gedachten in de tegenwoordige tijd) voor de dag. Zie afbeelding voor een voorbeeld.

53.VERTRAAG!! Doe alles net een versnelling minder. Je gaat beter voelen wat jij wilt en nodig hebt. Je intuïtie wordt sterker, luister daar naar.

54.Heb VERTROUWEN! Ook al zijn de dagen soms nog zo donker, blijf vertrouwen houden dat het op een dag beter zal gaan.

55.OORDEEL NIET of zo min mogelijk. Veroordeel jezelf niet, je mag het ook niet weten, je mag je donkere dagen hebben, je mag je emoties uiten. En veroordeel de ander niet. Wanneer je gaat wijzen, zegt dit ook iets over jezelf.